door Jessa van der Vaart (12 augustus 2017)

Een vriendendienst is een onbetaalde klus die je uitvoert voor een vriend of familielid. Je helpt hem of haar met het schilderen van een muur, het ophangen van een lamp of het repareren van een vastgelopen computer. Vooral als je goed bent in dat laatste ben je nogal eens de klos. Voortdurend word je door familie en vrienden gevraagd om computerproblemen op te lossen – onbetaald natuurlijk.

En dat niet alleen, als je het het woord ‘vriendendienst’ opzoekt op internet, kom je tot de ontdekking dat daar allerlei haken en ogen aan zitten waar verzekeringsmaatschappijen gretig op inspelen. Want stel je voor dat je schade veroorzaakt bij het uitvoeren van die klus! Stel je voor dat bij het ophangen van die lamp een stuk van het plafond naar beneden valt… Of dat je vriend door jouw geklus aan zijn computer ineens al zijn foto’s kwijt is… Dan draai jij daar niet voor op, maar je vriend! Het is maar dat je het weet, want behalve materiële schade betekent dat ook stevige schade aan de vriendschap.

Het is dus een behoorlijk risicovolle aangelegenheid, zo’n vriendendienst. En toch waagt de Oudekerkgemeente het om op zondag 10 september een vriendendienst te organiseren. Hoe haalt zij dat in haar hoofd? En hoezo?

Is haar in deze tijden van ontkerkelijking dan werkelijk niets meer te gek? Alles om zichzelf op de kaart te zetten?

Nou ja… voordat je denkt dat de leden van de Oudekerkgemeente zich op die dag beschikbaar stellen om jou een vriendendienst te verlenen, moet ik je teleurstellen. We komen geen muurtjes schilderen.

Het is namelijk zo dat wij, zoals veel mensen tegenwoordig, in onze eigen bubbel zitten. Elke zondag houden wij een kerkdienst in de Oude Kerk. En we vinden het prachtig. We houden van het orgelspel van onze top-organist, de zang van de uitstekende cantorij, een goed verhaal van de predikant, de gebeden en nog zoveel meer. En al dat moois willen we graag met jou delen. Maar we weten ook dat het allemaal totaal onbegrijpelijk of archaïsch kan overkomen. Dus hoe komen wij nu uit die bubbel? Ik zeg het maar eerlijk: daarvoor hebben we kritische vrienden nodig.

En natuurlijk gooien we je niet zomaar in het diepe. Voorafgaand aan de dienst is er een aantal workshops om je ‘in te wijden’ in de gang van zaken van een kerkdienst. Zo kun je meezingen met de cantor, meelezen met de predikant of meelopen met iemand die uitlegt hoe de kerkdienst in elkaar zit. Dat is dan een kleine dienstverlening van ons aan jou – om de drempel wat te verlagen.

Maar de werkelijke vriendendienst vindt natuurlijk in omgekeerde richting plaats. Die verleen jij aan ons. Want jij kan ons nog meer vertellen. Het zou zomaar kunnen zijn dat jij, door ons met jouw ogen naar de kerkdienst te laten kijken, iets kunt leren – over hoe het allemaal op je overkomt. Vertel ons dus wat je miste en wat je raakte! En wie weet weet help je ons zo de drempels te slechten.