gebouw en kunst

gebouw

De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam ‒ voor velen van ons ook het mooiste. De geschiedenis ervan begint in 1306, toen een kapelletje werd gewijd aan de Heilige Nicolaas, beschermheilige van de zeelieden. Een eeuw later was het uitgegroeid tot een heuse kerk in het hart van een kleine havenstad. Er moest zelfs een nieuwe kerk gebouwd worden, de huidige Nieuwe Kerk. Sindsdien heet ons gebouw de Oude Kerk. In 1578, tijdens de Reformatie die ook een (handels)oorlog met Spanje was, veranderde de katholieke parochie in een protestantse gemeente en werd het interieur sterk versoberd. In 1955 werd begonnen met een grootscheepse restauratie van het gebouw. Hiertoe werd het gebouw door de kerkelijke gemeente overgedragen aan de Stichting Oude Kerk.

kunst

De Stichting Oude Kerk beheert niet alleen het monumentale gebouw, maar voert sinds de voltooiing van de restauratie in 2013 ook een actief en doelgericht kunstbeleid. Spraakmakende exposities en projecten van internationaal gewaardeerde kunstenaars wisselen af met kleinere evenementen, soms gecombineerd met muziek, dans of mime. Het gebouw en de expositie zijn op weekdagen te bezichtigen van 10.00 tot 18.00 en op zondag van 13.00 tot 17.30 uur, ingang zuidzijde. De commissie Kerk & Kunst van de protestantse Oudekerkgemeente zorgt voor verbinding met de activiteiten van de Stichting. Voor actuele informatie vanuit de Stichting: zie de website.