door Els van Swol (22 juni 2016)

Traditiegetrouw is het avondprogramma van de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden wat luchtiger van aard dan het programma overdag. Zo ook gedurende het tweede jubileumweekend ‘De privésfeer & religie’ (7-8 mei jl.) De gebroeders Meester (Frank en Maarten) presenteerden de Verlichtingskerk. Compleet met een Verlichtingsbundel met gebeden en gezangen van de Congregatie van de Eredienst.

Foto hiernaast: de gebroeders Meester.

Eén gebed sprong er wat mij betreft uit: ‘het eerste en enige gebod, Kants categorische imperatief, in drie formuleringen’. Eéntje is nauw verwant aan de zogeheten Gulden Regel die we uit de Bijbel kennen: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’.  Met dit verschil dat de filosoof Kant het eigen handelen universaliseert. Dat is nu eenmaal eigen aan het Verlichtingsdenken.

En toen gebeurde het. Het ‘gebed’ diende gezamenlijk hardop te worden uitgesproken, zeg maar zoals het Onze Vader in veel kerken. Maar al na een paar woorden liep het helemaal uit elkaar. ‘Ho, ho!’ riep één van de Meesters. Dát was niet de bedoeling. Opnieuw. En nu allemaal tegelijk. Maar op die manier werd een ander uitgangspunt van de Verlichting (17e-18e eeuw) vakkundig om zeep geholpen: autonomie.

Ik moest denken aan een experiment van de Stichting Horizon, jaren geleden in Harlingen. Het was geënt op de Schotse kerkzang. We zongen weliswaar allemaal dezelfde melodie, op een tekst van Jakob Israël de Haan, maar iedereen mocht naar eigen inzicht en gevoel versieringen toevoegen. Het effect was een gezamenlijke ervaring, gekleurd door individuele expressies. Het was fascinerend om mee te maken, net zoals de Verlichtingskerk een wat blasfemische nasmaak had.

Van die Verlichtingskerk zullen we overigens wel niet zoveel meer horen. De doelgroep in Leusden was de verkeerde; van de dertig ‘kerkgangers’ waren er maar vier die er openlijk voor uitkwamen dat ze religieus zijn (wat daaronder ook werd verstaan). En de Verlichtingskerk is nu juist bedoeld ‘voor alle Nederlanders die niet in staat zijn hun verstand te gebruiken zonder leiding van anderen’. Die zit.

Geef mij maar een zondagse eredienst. Het liefst wel met een muzikaal avontuur op z’n tijd, zoals op de eerste zondag van de zomer met het ‘Groepswerk’ door de cantorij die Christiaan Winters motet ‘Wat heb ik met jou te maken?’ uitvoerde, een hedendaagse uitwerking van wat je Sprechgesang zou kunnen noemen. Het deed zowaar een beetje aan het lied in Harlingen denken en smaakt naar meer!

Zie ook het online tijdschrift Filosofie. En kijk op Els’ blogs.