door Peter Lowie (23 mei 2016)

Bij het afscheid van de heer Dondorp senior werd bij het verlaten van de kerk de doodsklok geluid. Er was een prachtige avondwake aan voorafgegaan. Een wake gevuld met stilte, mooie muziek en tekst. Een wake vol veilige geborgenheid en vrede.

Na het uitdragen was het mooi geweest met de stilte! Zwaar bonkten de lage tonen over de stad. De tijd veranderde niet meer. Het bleef even te laat als het was.

Toeristen stonden stil en keken naar een wat merkwaardige haag van mensen in en soort meelzak gehuld. De haag eindigde bij een zwarte wagen waarin met eerbied een kist werd gelegd.

Alles was klaar voor vertrek maar het beeld fixeerde. Er gebeurde niets meer. De auto reed niet weg, de klok hield niet op met luiden de kijkers liepen niet verder en de tijd veranderde niet meer. Je kan van de dood zeggen wat je wil maar hij heeft ook zo zijn mooie kanten. Aziaten, Europeanen, Amerikanen, Afrikanen, nette en onnette dames en heren, kerkmensen, mensen van stad en land, kortom iedereen die erbij stond keek er naar. Mijn foto-ogen scanden razendsnel de gezichten van de omstanders. Iedereen voelde het: De koude wind van de dood. Onontkoombaar voor ieder individu. Dat was de boodschap van de klok. De klok die Vrijheid heet en die overal binnenrolt. Omstanders wisten het, wij weten het en we weten het van elkaar. Eens ben ik het.  De klok wacht al 457 jaar geduldig wanneer ze mag luiden. Soms voor de dood, soms voor de opstanding maar meestal doodgewoon op zondagmorgen als de eredienst gevierd wordt.

Tegenwoordig staat op zondagmorgen de deur op een kier en als je geluk hebt zie je diezelfde groep mensen in die meelzakken weer terug. Maar als ze die uittrekken blijken het doodgewone mensen zijn die zich tijdelijk in een overall hebben gehesen om te werken in de wijngaard van de Heer. Hun welluidende klanken doen denken aan de onverzettelijkheid van de grote klok. Het liefst hangen ze hun tekst er aan. Als je Vrijheid aan de Grote Klok hangt kan de deur niet dicht blijven.

Ineens reed de auto toch weg. De laatste slagen van de klok  stierven uit in de richting van het kerkhof. “ De mensen vonden het prachtig” hoorde ik iemand zeggen. Ik draaide me om en zag de achterlichten van de zwarte auto verdwijnen in de waanzin.

Ik was van slag.  ‘Probeer het niet te begrijpen, want dat kan niet,’ werd er in mijn oor gefluisterd…