door Esther van der Velden (6 september 2016)

Weleens gehoord van het begrip FOMO? Het staat voor ‘fear of missing out’, de angst om maar iets te missen. Als studentenpastor was ds. Jessa van der Vaart deze term tegengekomen en hiermee zette zij de toon van haar intredepreek op 4 september. Eigentijds jargon met een duidelijike boodschap: mensen die voortdurend angstig hun smartphone checken om te zien of ze niet iets belangrijks missen.

FOMO, dat was waar de uitgenodigde gasten uit het bijbelverhaal aan leden (Lucas 14:12-24). De een had een bruiloft, de ander had net nieuw vee aangeschaft. Er was zoveel te doen en er mocht niets gemist worden. De een na de ander zei af.

Wellicht waren er op 4 september wel duizenden feestjes in Amsterdam die we misten, maar in de Oude Kerk was het ook zeker feest. We begonnen de middag vrolijk met de dienst van de Schrift en de intrede van Jessa in de Oude Kerk. Ontspannen, even lachen als er wat mis gaat. Het was duidelijk dat Jessa zin in had in de dienst en in dit jaar. En niet alleen dat, tijdens de preek gaf ze toe zich te kunnen identificeren met de gasten uit Lucas 14 die waren uitgenodigd voor een feest. ‘Nee, ik kan morgen niet, want ik moet voorgaan in een kerkdienst’. Over toewijding gesproken.

Het feestmaal van de gastheer stond klaar, maar er was niemand die kwam. In het Bijbelverhaal werden daarom de lammen, de blinden, de kreupelen en de armen uitgenodigd in plaats van de oorspronkelijke gasten. Maar zelfs daarna was er nog plek. Het werd een veelkleurig feest waar plaats was voor iedereen.
De middag in de Oude Kerk had er wel wat van weg. Er was voldoende plek. Bekende en nieuwe gezichten waren aanwezig.  Het was een feest zoals je het je kan voorstellen uit het bijbelverhaal; lekkere hapjes, aangenaam gezelschap, een afwisseling van ontmoeting, verdieping en mooie muziek.

Na het officiële gedeelte met toespraken konden we even loskomen met een muzikaal performance onder leiding van Christiaan Winter en Matthias Havinga. Het was een leuke afwisseling. Je hoefde niet mooi te zingen om je stem in te kunnen zetten voor een muzikaal hoogstandje. Al sissend, klappend en zoemend creëerden we samen een muzikaal hoogstandje. Even uit je comfortzone stappen, een blik op je buurman werpen en samen grinniken om de geluiden die we maakten. Goed luisteren naar degene voor welk ritme je aan moest houden en achteromkijken of niemand het hoorde als je het per ongeluk fout deed. Het viel niet op. Samen creëerden we iets moois. Het resulteerde in een gevoel van saamhorigheid en passend voor een startzondag, brak dit zeker het ijs als dat nog nodig was.

We kunnen rekenen op een mooi jaar met een nieuwe predikant. Er komen nog veel meer muzikale hoogstandjes en er liggen een heleboel mooie activiteiten voor ons. Het belooft wat! We houden u op de hoogte van alles wat we dit jaar samen weer gaan doen en nodigen u bij deze uit om met ons mee te genieten.

foto rechts: Jessa in gesprek met de kinderen in de dienst van 4 september 2016