donderdag 15 juni

Een nacht zonder dak

De tieners van de Oudekerkgemeente brachten een nacht zonder dak door. Veel spelletjes, gekkigheid, weinig slaap en verstoppertje in het donker.
Maar ook haalden ze daarmee geld op voor straatjongeren in Bolivia en gingen ze de straat op om daklozen uit te nodigen voor een bed en ontbijt.

’s Avonds eten we in de groepjes waarmee we later de straat op gaan. Na een paar workshops, waarin we onze gids vragen mogen stellen en onze tenten mogen bouwen gaan we de straat op. Hier staan we met ons groepje vlakbij een opvang voor daklozen. De gids vertelt hoe het leven er op straat uitziet en wat voor dingen er op straat gebeuren. Hij vertelt dat een stukje verderop verslaafde daklozen heroïne kunnen halen bij de gemeente.

We bouwen een prachtig kampement, besteden veel tijd aan de aankleding (met Graffiti!) en rollen daar onze matjes uit. We hopen dat het droog blijft en dat het niet te koud is, want ons tentzeil bedekt niet al onze matjes. Het heet dan ook niet voor niets een nacht zonder dak!

De nacht zonder dak kan beginnen! Alle tenten zijn ingericht en aangekleed. Het vuur doet het na veel pogingen eindelijk en de chips en cola is tevoorschijn gehaald. Nog even een foto maken voor de herinneringen en dan kan het feest beginnen!

We spelen een paar potjes weerwolven (het is dan al 02:30) en besluiten daarna ‘Sardientje’ en ‘Verstoppertje in het donker’ te spelen. Om 4:30 gaan de laatsten naar bed, sommige tieners besluiten dan maar gewoon de hele nacht wakker te blijven.

The morning after. Hier ziet u ons kampement. Sommige tieners hebben hun luchtbedden meegesjouwd, andere rollen hun matjes op na een korte nacht op de palets of wrijven net de slaap uit hun ogen. Weer een ander heeft z’n doostent niet eens van binnen bekeken, maar is gewoon de hele nacht opgebleven.

Dat kun je wel zien aan alle brakke koppies tijdens het ontbijt. Er staat een feestmaal, met broodjes, yoghurt, fruit en sap, maar het tempo zit er niet echt in. Over een half uurtje komen alle ouders de tieners weer oppikken, om thuis nog maar eventjes te gaan slapen. Dat is geen overbodige luxe na zo’n nacht zonder dak!

We kijken terug op een fantastische nacht, met veel gekkigheid en weinig slaap! Maar ook zijn we iets meer bewust geworden van het leven van een dakloze. Op naar volgend jaar!