vrijdag 25 maart

aanslagen in Brussel

De aanslagen in Brussel vragen om een antwoord. Bij voorbeeld de oproep tot dialoog en solidariteit.
De aanslagen in Brussel op 22 maart, met ruim 30 doden en een kleine 200 gewonden en verminkten, raken ons diep. Wat kan je doen, behalve bang zijn of razend worden?

De strategie achter de aanslagen is verdeeldheid zaaien tussen “de islam” en “het westen”. Het middel is willekeurige moord op klaarlichte dag met zoveel mogelijk media-aandacht. Dat bewerkt angst en agressie, en daarmee verdeeldheid en vijandschap. De daders zijn jonge mensen die zich buitengesloten voelen en hun kracht zoeken in een religieuze leer met sterke zwart-wit-tegenstellingen tussen vijanden en helden. Mensenlevens zijn hierin minder belangrijk, het gaat om eeuwige roem of diepe schande in het kader van de zwart-wit-leer. Hemel of hel.

Leiders die in antwoord hierop zelf met vijandsbeelden gaan schermen doen precies wat de aanslagplegers bedoelen. Dat spreekt velen aan, omdat zij door hun angst geleid worden. Terreur werkt, mede dankzij de medewerking van politici die surfen op de golven van de angst. Terreur werkt natuurlijk in de eerste plaats door het gewapende geweld. Dat moet professioneel bestreden en ingedamd worden. Maar op zich is dat niet genoeg. Het echte, opbouwende antwoord ligt in het bestrijden van isolement en uitsluiting, in contact maken, in gesprek gaan, dialoog en solidariteit.

Op Goede Vrijdag 25 maart 2016 organiseerde het Veiligheidspact tegen Discriminatie een solidariteitsbijeenkomst in moskee Al Kabir in Amsterdam (Weesperzijde 76). Er werd stilgestaan bij de slachtoffers van de reeks aanslagen die door gewelddadige extremisten in onder meer Parijs, Beiroet, Istanbul en Brussel in naam van de islam zijn gepleegd. Sprekers waren onder meer Mustapha Slaby, moskee Al Kabir/UMMON, Fred Salomon, voorzitter Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, en Rob Visser, stadsdominee Protestantse Kerk Amsterdam.

Het Veiligheidspact tegen Discriminatie werd opgericht op 30 september 2012 en is door een groot aantal organisaties van moslims, joden, christenen en andersdenkenden onderschreven. Uitgangspunt is dat verschillen in levenswijze en verschillen van mening inzet kunnen zijn van dialoog of debat in een pluriforme samenleving, maar nooit een motief mogen zijn om elkaar te discrimineren, laat staan om over te gaan tot verbaal of fysiek geweld.

Meer informatie over het Veiligheidspact tegen discriminatie: http://www.republiekallochtonie.nl/zoek/?search_key=veiligheidspact en https://www.facebook.com/veiligheidspact. Voor meer informatie over de deelname van de Protestantse Kerk Amsterdam: stadspredikant Rob Visser, 0644 822 298.